Betere begeleiding voor NBMV tijdens registratieprocedure

29 juni 2017

Betere begeleiding voor NBMV tijdens registratieprocedure

 

Vorige week vrijdag verdween een niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) uit de lokalen van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), toen hij daar aanwezig was voor zijn registratie. De jongen werd uiteindelijk gelukkig veilig en wel teruggevonden. Dit incident roept heel wat vragen op, over hoe NBMV’en worden begeleid tijdens hun registratieprocedure.

Ik heb tijdens de gedachtewisseling in de commissie met de staatssecretaris voor asiel en migratie, enkele voorstellen gedaan om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden. Zo moet er in de wachtruimte van DVZ niet alleen toezicht worden gehouden, maar moet men ook uitleg geven aan de jongeren over wat er staat te gebeuren. Deze jongeren zijn immers getraumatiseerd en horen soms allerlei zaken door mensenhandelaars, dat zij zullen opgepakt worden en hun vingerafdrukken niet mogen laten nemen. Als er op dat moment niemand aanwezig is die de procedure van DVZ uitlegt, dan loopt het mis en probeert men te ontsnappen. Daarnaast is het ook van belang dat de intakeprocedure zo kort mogelijk wordt gehouden. Er zijn jongeren die een hele dag bij de DVZ moeten zitten. Er zou een versnelde procedure moeten komen, zodat de jongeren op één uur het belangrijkste hebben doorlopen.

Tot slot zou men in de toekomst jongeren die jonger zijn dan 14 jaar eerst naar het opvangcentrum brengen, om van daaruit met een begeleider DVZ te bezoeken voor de registratie. Op die manier kunnen zij daar wat uitleg krijgen. In het opvangcentrum komen zij daar dan ook in contact met andere jongeren, die hen soms in hun taal kunnen aanspreken en in zekere zin ook wat geruststellen.

Lees hier de gedachtewisseling met de staatssecretaris Pg. 1-18.

Categorie: 

Contact

E-mail: Nahima.lanjri@dekamer.be

Telefoonnummer: 02/ 549 89 45

Adres:

Paleis der Natie

Leuvenseweg 21

1000 Brussel

Twitter

Het rapport van Nahima


De Standaard looft consequentie en doorzettingsvermogen

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.