Een stand van zaken van de relocatiecijfers voor België

30 juni 2017

Een stand van zaken van de relocatiecijfers voor België

 

Eind dit jaar loopt de termijn af om te voldoen aan de afspraken die twee jaar geleden door de lidstaten van de Europese Unie werden gemaakt om 160 000 asielzoekers uit de lidstaten aan de buitengrenzen te spreiden over de andere lidstaten. Volgens de Europese afspraken moest België̈ in totaal 2.415 asielzoekers uit Griekenland 1.397 asielzoekers uit Italië̈ overbrengen of reloceren. Het gaat hierbij vooral om asielzoekers uit landen met een hoge kans op erkenning.

De doelstellingen zullen waarschijnlijk niet worden gehaald, omdat niet voldoende mensen aan de strenge erkenningsgraad van 75 % voldoen. De Europese Commissie roept ons land op om zijn maandelijkse toezeggingen te verhogen. Ons land moet immers nog heel wat asielzoekers laten overkomen om de gemaakte afspraken te honoreren. In de commissie vroeg ik aan de staatssecretaris voor asiel en migratie of ons land nog dit jaar een toezegging zal doen om asielzoekers naar ons land te halen. 

Gezien er minder personen dan initieel voorzien in aanmerking komen voor het relocatieprogramma, werd het aantal transfers voor België̈ naar beneden bijgesteld. Het oorspronkelijke aantal van 3 812 werd bijgesteld naar 1510 personen. In 2017 werden reeds vijf toezeggingen van telkens 100 personen gedaan, wat het totaal op 1030 brengt. Er werden reeds 620 personen getransfereerd. De voorbereidingen voor de volgende 400 personen zijn bezig. Een volgende toezegging van 100 personen is begin juni 2017 gebeurd.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris. Pg. 30-32

Categorie: 

Contact

E-mail: Nahima.lanjri@dekamer.be

Telefoonnummer: 02/ 549 89 45

Adres:

Paleis der Natie

Leuvenseweg 21

1000 Brussel

Twitter

Het rapport van Nahima


De Standaard looft consequentie en doorzettingsvermogen

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.