Geen boetes voor wie illegaal in ons land verblijft

7 juni 2017

Geen boetes voor wie illegaal in ons land verblijft

 

Artikel vier van onze vreemdelingenwet geeft Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de mogelijkheid, om een administratieve boete op te leggen aan een persoon, die op een illegale wijze ons land is binnengekomen. Nu blijkt dat DVZ deze wet heel ruim interpreteert en ook een boete oplegt aan mensen die onwettig in ons land verblijven. De boetes zijn bedoeld voor mensen die op een illegale manier het land zijn binnengekomen. Niet voor wie uitgeprocedeerd is en illegaal in ons land verblijft. 

Ik heb deze problematiek aangekaart in de commissie bij de staatssecretaris voor Asiel & Migratie en gevraagd om de wet correct toe te passen. De staatssecretaris wil nagaan of men de wet kan verruimen, zodat administratieve boetes wegens onwettelijk verblijf in de toekomst ook mogelijk moet zijn.

Mensen die uitgeprocedeerd zijn en illegaal in ons land verblijven moeten we kunnen terugsturen.  We moeten werk maken van een kordaat en rechtvaardig terugkeerbeleid. Maar we hebben nergens in het regeerakkoord afgesproken dat wij de boete gaan verruimen naar mensen die illegaal op het grondgebied verblijven.  Ik hoop dat de staatssecretaris de opdracht aan DVZ zal geven om zich aan de rechtspraak te houden. 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris. Pg. 10-12

Pers
 
Categorie: 

Contact

E-mail: Nahima.lanjri@dekamer.be

Telefoonnummer: 02/ 549 89 45

Adres:

Paleis der Natie

Leuvenseweg 21

1000 Brussel

Twitter

Het rapport van Nahima


De Standaard looft consequentie en doorzettingsvermogen

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.