Huwelijk Belkacem geen invloed op verlies nationaliteit

13 juni 2017

Huwelijk Belkacem geen invloed op verlies nationaliteit

 

Het huwelijk van Fouad Belkacem heeft geen invloed op het mogelijke verlies van zijn nationaliteit. Iedereen, gehuwd of ongehuwd, die een veroordeling van meer dan vijf jaar effectieve celstraf heeft opgelopen, kan immers de Belgische nationaliteit verliezen. Dat is voor Belkacem het geval. Hij werd tot 12 jaar cel veroordeeld. De procedure om zijn nationaliteit in te trekken is trouwens reeds opgestart. In het verleden verloren al minstens vier mensen hun nationaliteit omwille van terrorisme. In de toekomst zal dit wellicht meer worden, omdat de wet is verstrengd. 

Eens Belkacem zijn nationaliteit is ingetrokken, kan hij ook zijn verblijfsrecht verliezen. Omwille van ernstige redenen van openbare orde of nationale veiligheid en op voorwaarde dat het gedrag van de betrokkene een werkelijke, actuele en ernstige bedreiging voor het fundamenteel belang van de samenleving is, kan men een persoon immers uitwijzen. Bij een uitwijzing zal DVZ met al deze elementen rekening houden, maar ook met de familiebanden hier en in het land van herkomst.

Pers

Het Belang van Limburg, "Uitwijzen belet je eerder met kinderen dan met huwelijk", 13/06/22017, (c)

Gazet van Antwerpen, "Afnemen nationaliteit is zeldzaamheid. Vier terroristen mogen geen Belg meer zijn", 13/06/2017, (c)

 

Categorie: 

Contact

E-mail: Nahima.lanjri@dekamer.be

Telefoonnummer: 02/ 549 89 45

Adres:

Paleis der Natie

Leuvenseweg 21

1000 Brussel

Twitter

Het rapport van Nahima


De Standaard looft consequentie en doorzettingsvermogen

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.