Menselijke oplossing vinden voor winteropvang migranten

8 juni 2017

Menselijke oplossing vinden voor winteropvang migranten

 

Eind maart sloot de Brusselse winteropvang haar deuren en belandden zo’n driehonderdtal migranten op straat. Het ging vooral om mensen die hier geen asiel wilden aanvragen en op doorreis waren naar Engeland.

De regels zijn duidelijk: ofwel vraag je asiel aan en heb je recht op opvang, ofwel vraag je geen asiel aan en moet je het land verlaten, en is er het recht op begeleiding om het land te verlaten. Anderzijds kennen we de realiteit: het gaat vaak over gezinnen met kinderen en die zet men niet zomaar op straat in de winter. We moeten daar een menselijke oplossing voor vinden zonder de regels overboord te gooien. In de commissie vroeg ik aan de staatssecretaris, hoe ze deze situatie in de toekomst beter zal aanpakken. De staatsecretaris bekijkt momenteel samen met Theo Francken welke stappen er ondernomen kunnen worden, om dergelijke situaties tijdens de volgende winteropvang te vermijden.

Er moet worden samengezeten met de DVZ of de heer Francken om aan die begeleiding te werken. Als het kan, is het beter dat die groepen voor de winter worden uitgezet. Als zij hier echter nog zijn en meewerken aan hun terugkeer, dan moeten ze wel worden opgevangen. Het blijft gaan over mensen, over gezinnen met kinderen. Men moet daarvoor een menselijke oplossing vinden.

Lees mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris. Pg 9-10

 

 

Categorie: 

Contact

E-mail: Nahima.lanjri@dekamer.be

Telefoonnummer: 02/ 549 89 45

Adres:

Paleis der Natie

Leuvenseweg 21

1000 Brussel

Twitter

Het rapport van Nahima


De Standaard looft consequentie en doorzettingsvermogen

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.